Η Αρχαία Τέχνη του Piercing
Piercing ονομάζεται η διαδικασία διάτρησης του ανθρώπινου σώματος και αποτελεί ένα είδος τέχνης το οποίο χρονολογείται 5.000 χρόνια πριν. Στο άνοιγμα που δημιουργείται, τοποθετούνται κοσμήματα από τιτάνιο, λευκόχρυσο, ασήμι και ανοξείδωτο χάλυβα.
Στην αρχαιότητα, η πρακτική της διάτρησης ήταν ευρέως διαδεδομένη και στα δύο φύλα κυρίως στην υψηλή κοινωνικά τάξη. Λείψανα που ανακαλύφθηκαν, κοσμούσαν τα αυτιά και την μύτη με επιχρυσωμένα σκουλαρίκια τα οποία θεωρήθηκαν ταφικά δώρα (κτερίσματα). Αυτού του είδους η διάτρηση χρονολογείται από το 1500 π.Χ.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλα είδη piercing όπως το τρύπημα των χειλιών και της γλώσσας, είδη που προέρχονται κυρίως από αφρικανικούς πολιτισμούς οι οποίοι με τα συγκεκριμένα piercing έδειχναν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Άλλοι λαοί που εκφράστηκαν μέσω του piercing είναι οι αρχαίοι Ρωμαίοι, οι Ινδοί και οι αρχαίοι Έλληνες. Οι πρώτοι διέδωσαν το τρύπημα της θηλής ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν σκουλαρίκια με σύμβολα ημίθεων και πτηνών στα αυτιά τους.
Όσον αφορά τα piercings στην Ινδία, το τρύπημα της μύτης κατατάχθηκε στον τομέα της παράδοσης, κατά τον οποίο αποτέλεσε ένα έθιμο γάμου. Πολλές φυλές της Ινδίας τρυπούσαν το αριστερό ρουθούνι της γυναίκας πριν την νύχτα του γάμου της καθώς πίστευαν ότι η μύτη της συνδέονταν με τα γεννητικά της όργανα βοηθώντας έτσι στην ύπαρξη γονιμότητας.
Σχετικά με τα piercings στο σημείο του αφαλού και των γεννητικών οργάνων, έγιναν γνωστά από τους πολιτισμούς της Αιγύπτου και πιο συγκεκριμένα από αριστοκρατικές τάξεις. Τέτοιου είδους τρυπήματα βρέθηκαν σε ευγενείς άνδρες οι οποίοι τρυπούσαν αυτό το μέρος του σώματος τους ως ένδειξη ανδρισμού και δύναμης. Τα συγκεκριμένα σημεία διάτρησης απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, με την συμβολή τους να απευθύνεται κυρίως στην ανάδειξη της σεξουαλικότητας.

Μέχρι και την δεκαετία του 90' τα piercings ανήκαν στην υποκουλτούρα αποκτώντας έναν underground τίτλο. Η νεολαία θέλοντας να ξεφύγει από την συμβατική ομορφιά που παρουσίαζε και αποδεχόταν η κοινωνία, εξέφραζε την ελευθερία και το αίσθημα της αντίστασης με τρυπήματα στα αυτιά, την μύτη, τον αφαλό και τα φρύδια. Ακόμη, διάσημοι καλλιτέχνες που αντιπροσώπευαν ρεύματα της grunge, punk και alternative rock μουσικής, επηρέασαν βαθιά τον πολιτισμό του piercing.

Από την δεκαετία του 2000 και μετά η συμβολή του piercing περνά στην αυτοεκφραστική κουλτούρα. Υιοθετημένο από τους νέους προσδιορίζει την διαφορετικότητα και το ξεχωριστό ως κάτι συνηθισμένο και κοινωνικά αποδεκτό. Στην συνέχεια αποκτά τεράστια δημοσιότητα τόσο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων όσο και στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, στον κλάδο της μόδας και της ομορφιάς.

Η τέχνη του piercing συχνά συνδέεται με την τέχνη του τατουάζ, και αυτό γιατί και τα δύο αποτελούν μέσα αισθητικής έκφρασης και αυτοσημασίας. Όπως οι άνθρωποι επιλέγουν την τέχνη της δερματοστιξίας για να διακοσμήσουν το σώμα τους είτε για για λόγους αισθητικής, είτε για να καταγράψουν γεγονότα που συνέβησαν στην ζωή τους, έτσι και στην τέχνη της διάτρησης, επιλέγουν να κοσμήσουν και να προσδιορίσουν τις πολιτισμικές τους πεποιθήσεις με ένα piercing.